De tulpen in de regio groeien en bloeien letterlijk en figuurlijk volop. Binnenkort kunnen we weer genieten van de kleurrijke tulpenvelden. De tulp is één van onze nationale symbolen. Allemaal te danken aan innovatief ondernemerschap in deze regio. De groei in deze sector gaan bijzonder snel, maar er zijn ook flinke uitdagingen.
Met de Agribusinessclub NHN hebben we een bedrijfsbezoek afgelegd bij Germaco in Bovenkarspel. Germaco is een toonaangevend bedrijf in de tulpenteelt en –broeierij. In 1988 gestart met 2 personen en 17 ha tulpenteelt met 4 miljoen tulpenbroei per jaar. Inmiddels worden 190 ha tulpen geteeld en ruim 100 miljoen tulpen per jaar gebroeid. Alle tulpen worden geteeld in een innovatieve watersysteem. Er werken ruim 100 medewerkers. Innovatief ondernemerschap, grootschalig efficiënt produceren, kwaliteit, automatisering en goede arbeidsomstandigheden zijn de speerpunten, met Gerard, Cees en Marc de Wit aan het roer.
De tulp is een belangrijk exportproduct. Ongeveer 80% wordt uiteindelijk opgezet in vazen over de hele wereld. De tulpenbroei maakt in deze regio een enorme ontwikkeling door. In 2000 werden er ongeveer 1 miljard tulpen gebroeid in Nederland. Dat zijn er nu 2,3 miljard. Voor zo’n 70-80% is deze groei verwezenlijkt in de Kop van Noord-Holland. Het aantal gespecialiseerde bedrijven is tegelijkertijd flink afgenomen. Het aantal bedrijven neemt gestaag af, in 20 jaar van 500 tot omstreeks 200. De regio kan trots zijn op deze toonaangevende bedrijfstak die wereldwijd bekend is.
De verwachting is dat de groei in aantal tulpenstelen in Nederland tot 2023 met ongeveer een miljard kan toenemen. Dat kan door een verdere schaalvergroting in de broei en handel. De meeste tulpen gaan naar Engeland, Rusland en verder weg naar de VS. Maar ook de Oost Europese markt is groeiende. De populariteit is met name te danken aan de relatief lage prijs en de inzet van Retail bedrijven die de tulp als snijbloem de afgelopen jaren stevig in de markt hebben gezet via de supermarkten.
Mede door de groei en markteisen zijn er flinke uitdagingen. Schaalvergroting vergt voor iedere tulp een investering van zo’n vijftig eurocent. Dat is niet voor iedere ondernemer haalbaar en betaalbaar. Maar ook bij risicomanagement, samenwerkingsverbanden, kwaliteit, ondernemerschap, beschikbare grond en bedrijfsopvolging zijn er flinke uitdagingen. Goed gekwalificeerd personeel blijkt een belangrijke succesfactor te zijn voor de groei in bedrijven. In de praktijk blijkt dat met name gekwalificeerd middenkader belangrijk is om grip te houden op het bedrijf.
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten of geheel vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen van de Agribusinessclub NHN? Neem contact op met het secretariaat via 0228-322524. Of kijk op de website www.agribusinessclub.nl. U kunt de activiteiten ook volgen op de Facebookpagina.
Evert Lassche
Voorzitter Agribusinessclub NHN
Twitter@Evertlassche